Przekaż nam 1,5% podatku. Wpisz nasz KRS 0000 220 518 w swoim zeznaniu podatkowym lub skorzystaj z darmowego programu do rozliczenia PIT

Relacja z Klubu Zdrowia w Kielcach - wykład Elżbiety Bukowskiej

„Słodkie życie, czyli cud-miód i inne produkty pszczele”

Na świecie żyje 20 tys. gatunków pszczół, a w Polsce około 470. Najmniejsza pszczoła to gatunek pszczoły wschodnio-azjatyckiej, która mierzy 0,2 mm, natomiast największa zamieszkuje kontynent afrykański i dorasta do około 4 cm, czyli jest wielkości podobnej  do szerszenia. W przeciętnym ulu żyje 50 tys. pszczół. Owady te żyją średnio 5-6 tygodni. Pszczoła w ciągu życia potrafi przelecieć odległość równą 1,5 krotności obwodu Ziemi.  W ciągu swojego życia nazbiera tylko łyżeczkę miodu. Natomiast, aby wyprodukować kilogram miodu rój pszczół musi odwiedzić około 4 mln kwiatów. Pszczoła ma pięcioro oczu, dwoje po bokach głowy, a troje na samym czubku głowy; posiada także trzy pary nóg, z których ostatnie, najdłuższe mają w sobie tzw. koszyczki, dzięki którym pszczoła przynosi nektar.

Te ciekawostki przedstawiła na rozpoczęcie swojej prelekcji Elżbieta Bukowska, która na zaproszenie organizatorów: Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej „Blisko Serca” i Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Kielcach była 15 maja gościem kolejnego spotkania w ramach cyklu „Klub zdrowia  - o zdrowiu między książkami”.

Swój wykład zatytułowała: „Słodkie życie, czyli cud-miód i inne produkty pszczele”. Prelegentka to emerytowana pedagog, wieloletni kurator sądowy, wykładowca, instruktor warsztatów dla rodziców i młodzieży. Od wielu lat propaguje zdrowy styl życia, poprzez wykorzystanie ziół i innych darów natury, na przykład miodu i innych produktów wytwarzanych przez pszczoły. Jest zarówno teoretykiem, jak i praktykiem, sama
w codziennym życiu wykorzystuje to, czego uczy.

Prelegentka kontynuowała mówiąc, że najstarszym źródłem mówiącym o miodzie jest Biblia, w której jest wiele wersetów na jego temat; jest on w niej synonimem dobrostanu, np. „abyście długo żyli na ziemi, którą Pan poprzysiągł dać waszym ojcom i ich potomkom, ziemię opływającą w mleko i miód” /Księga Powtórzonego Prawa 11:9/. Zapiski o miodzie oraz produktach pszczelich i ich leczniczych właściwościach znajdujemy także na papirusach znalezionych w Egipcie w około 1500 r. p.n.e.

W dalszej fazie prelekcji mogliśmy dowiedzieć się, że produkty wytwarzane przez pszczoły z materiałów roślinnych zbieranych przez pszczoły to propolis, pierzga i pyłek kwiatowy, a wytwarzane przez same pszczoły to mleczko pszczele, jad pszczeli i wosk pszczeli. Różnego rodzaju miody są stosowane w leczeniu zaburzeń i chorób układów: krążenia, pokarmowego, nerwowego i oddechowego. Przykładem może być miód medyczny Manuka stosowany do leczenia ran.

Mogliśmy dowiedzieć się, że przyjmować miód doustnie należy w proporcji 1 g miodu/1 kg masy ciała, ale nie więcej niż 100 g dziennie. Miód można rozpuścić w płynie w temperaturze maksymalnie do 45 stopni Celsjusza. W wyższych temperaturach w miodzie zniszczeniu ulegają biopierwiastki, enzymy, a wytwarzają się substancje szkodliwe dla organizmu.

Zebrani na wykładzie mogli usłyszeć kolejne ciekawostki o produktach pszczelich, np. propolis to produkt dobroczynnie działający na ludzki organizm, ale dla pszczół jest to materiał, dzięki któremu uszczelniają i wzmacniają konstrukcję ula; jest to tzw. gips pszczeli. Żel propolisowy, znakomicie sprawdza się w leczeniu ran, opryszczki i ugruzień owadów. Pyłek kwiatowy zebrany wraz ze śliną pszczoły i nektarem tworzą substancję, którą pszczoły przyczepiają do tylnych nóżek, na których są tzw. koszyczki do transportu materiałów roślinnych. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, który jest już w ulu, zmieszany z miodem, ubijany w plastrach i poddany naturalnej fermentacji mlekowej. Pierzga i pyłek kwiatowyto tzw. super food, czyli produkty, które są w stu procentach wchłaniane przez nasz organizm. Warto dodać, że pyłek kwiatowy i pierzga mają działanie adaptogenne, czyli doprowadzają do równowagi w organizmie – podnoszą poziom tego, czego mamy za mało, a obniżają poziom tego, czego w organizmie jest za dużo; przykladem jest regulowanie poziomu cholesterolu.

Wosk pszczeli - to kolejny produkt, o którym mogliśmy usłyszeć w czasie wykładu. Służy on do wytwarzania świec, a leczniczo wosk żółty ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, odnawiające w leczeniu ropni, oparzeń i ran nowotworowych po naświetlaniach. Mleczko pszczele, które służy do karmienia młodych pszczół z powodzeniem pomaga w stanach wyczerpania psychicznego, w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Jad pszczeli stosowany jest w chorobach reumatycznych, zwyrodnieniu stawów, chorobach obwodowego układu nerwowego, depresjach, niedociśnieniu, stwardnieniu rozsianym.

Po zakończeniu prelekcji był czas na zadawanie pytań i zakup kremu, który własnoręcznie przygotowała nasza prelegentka. Jak zwykle można było skorzystać z degustacji, tym razem uczestnicy posmakowali potraw z miodem, które przygotowali wolontariusze Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej.

Nad cyklem spotkań „Klub zdrowia – o zdrowiu między książkami” honorowy patronat objęła Renata Janik - Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, a patronami medialnymi wydarzenia są: Echo Dnia, Radio Kielce, Radio eM Kielce, TVP – Oddział w Kielcach.

 

Bądź na bieżąco
Zapisz się na Newsletter
Chrześcijańska Służba Charytatywna
ul. Foksal 8
00-366 Warszawa
Telefon:
(22) 31 31 425
E-mail:
biuro@bliskoserca.pl
Facebook
YouTube